Strona główna Jedzenie i picie Foie gras – co to jest i dlaczego wzbudza kontrowersje?

Foie gras – co to jest i dlaczego wzbudza kontrowersje?

przez Tomasz

Zdarzają się sytuacje, w których same nazwy potraw potrafią przyprawić o lekki zawrót głowy. Spotkałeś się kiedyś z nazwą foie gras, która widnieje na kartach menu? Jest to jeden ze specjałów kuchni francuskiej, określany również pasztetem strasburskim.

Jak powstaje Foie Gras?

Foie gras powstaje ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych. Danie serwowane jest w postaci ugotowanego pasztetu albo w formie plastrów usmażonych wcześniej na tłuszczu. Oryginalne foie gras pochodzi wyłącznie z określonych ras drobiu m.in. kaczki mulard, kaczki piżmowej czy gęsi tuluskiej.

Potrawa wzbudza kontrowersje nie tylko przez swój oryginalny smak, ale przede wszystkim przez traktowanie zwierząt, z których powstaje później foie gras. By uzyskać patologicznie powiększoną wątrobę, która osiąga rozmiar od 2 do 10-krotnie większy od zdrowego organu, ptaki poddawane są okrutnym praktykom. Zwierzęta przetrzymuje się w ciasnych klatkach, a
do przełyku kaczek i gęsi wpuszcza się specjalne sondy, przy pomocy których wtłaczane są duże ilości pokarmu.

Gdzie produkowane jest Foie Gras?

Zdecydowanym liderem w produkcji foie gras pozostaje Francja, jednak wiele państw zdecydowało się na wprowadzenie zakazu niehumanitarnego tuczu kaczek i gęsi, a w konsekwencji na zakaz produkcji samego pasztetu strasburskiego. Zakaz obowiązuje m.in. w Polsce, Czechach, Finlandii, Holandii, Norwegii, Niemczech, Szwajcarii, Irlandii, Szwecji, Wielkiej Brytanii oraz we Włoszech.

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]