Strona główna Jedzenie i piciePrzepisy Ziemniaczki z piekarnika chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku

Ziemniaczki z piekarnika chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku

przez Tomasz

Jak zrobić pyszne ziemniaczki z piekarnika, które będą chrupiące z zewnątrz, oraz miękkie w środku? Zachęcamy do wypróbowania naszego poniższego przepisu.

  • Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy. Jeżeli ktoś woli ziemniaczki ze skórką to można ich nie obierać i tylko umyć.
  • Kroimy je na nieduże kawałki, ja zazwyczaj kroję ziemniaka na pół i następnie na kawałki o szerokości ok. 2 – 3 cm. Jeśli ziemniaki są większe to można pokroić je najpierw na cztery części zamiast na pół.
  • Kawałki następnie podgotowujemy, wystarczy około 3-4 minut we wrzącej wodzie.
  • Odcedzamy nasze ziemniaczki, smarujemy je oliwą z oliwek, wykładamy na, także posmarowaną oliwą, blachę i posypujemy je solą i bazylią.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut aż się zarumienią na złoty kolor.
  • Gotowe, życzmy smacznego :)

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]