682
Jak zrobić pyszne ziemniaczki z piekarnika, które będą chrupiące z zewnątrz, oraz miękkie w środku? Zachęcamy do wypróbowania naszego poniższego przepisu.
- Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy. Jeżeli ktoś woli ziemniaczki ze skórką to można ich nie obierać i tylko umyć.
- Kroimy je na nieduże kawałki, ja zazwyczaj kroję ziemniaka na pół i następnie na kawałki o szerokości ok. 2 – 3 cm. Jeśli ziemniaki są większe to można pokroić je najpierw na cztery części zamiast na pół.
- Kawałki następnie podgotowujemy, wystarczy około 3-4 minut we wrzącej wodzie.
- Odcedzamy nasze ziemniaczki, smarujemy je oliwą z oliwek, wykładamy na, także posmarowaną oliwą, blachę i posypujemy je solą i bazylią.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut aż się zarumienią na złoty kolor.
- Gotowe, życzmy smacznego :)