Strona główna Jedzenie i picieNapojeAlkohole Wino czerwone półsłodkie — idealne do dań mięsnych i deserów

Wino czerwone półsłodkie — idealne do dań mięsnych i deserów

przez Tomasz

Wino to doskonały dodatek do posiłków – wzmacnia intensywność doznań smakowych oraz neutralizuje zbyt wyrazisty aromat potraw. Aby w pełni delektować się winem podczas posiłków, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach – nie każde wino pasuje do dań mięsnych i nie każde będzie odpowiednie do owoców morza oraz deserów.

Z czym podawać wino czerwone?

Klasyczne wino czerwone półsłodkie idealnie podkreśli smak mięs, wędlin i dań z grilla. Będzie także znakomitym dodatkiem do deski serów, zwłaszcza gatunków o wyrazistym smaku – wino zneutralizuje zbyt mocny smak i zapach sera. Półsłodkie wina można serwować z mięsem duszonym lub pieczenią w słodkim sosie. Można połączyć je także z przekąskami z orzechów i owoców. Będzie to także świetny dodatek do deserów, a więc jest to najbardziej uniwersalny wybór.

Dobre czerwone wino wytrawne należy podawać do mięs czerwonych — dziczyzny, wołowiny czy też gęsi. Wina wytrawne wyśmienicie smakują także z daniami z grzybów oraz przekąskami z serem lub wędlinami. Wyrazisty smak wytrawnego wina neutralizuje smak potrawy, dlatego trunek ten nie sprawdzi się do lekkich przekąsek. Wino wytrawne pobudza trawienie, dlatego jest świetnym dodatkiem do obiadów i uroczystych kolacji.

Lekkie i orzeźwiające wina białe i różowe

Co prawda różowe wina bardzo dobrze smakują solo, ale z powodzeniem można je podać do deserów, ciast i lodów. Wina musujące są bardzo orzeźwiające i warto je dodatkowo schłodzić przed podaniem. Wina różowe można podawać z białym mięsem, ponieważ nie stłamszą jego smaku. Wytrawne wino różowe podkreśli smak sałatek i dań z makaronu oraz owoców morza a półwytrawne można podać z owocami i lekkimi przekąskami. Takie wina dostępne są w sklepie internetowym https://eszampan.pl/86-wino-rozowe-polslodkie.

Białe wino półsłodkie eszampan można wykorzystać do przygotowania aperitif, czyli orzeźwiającego napoju na bazie wina, który podaje się jako wstęp przed właściwym posiłkiem. Aperitif podany przed kolacją pobudzi trawienie oraz apetyt.

Białe wino wytrawne pasuje do drobiu i ryb oraz owoców morza, a półwytrawne sprawdzi się jako dodatek do dań zimnych lub białego mięsa. Białe wino półsłodkie podkreśli smak dań gotowanych, a wino słodkie najlepiej podawać do deserów i dań pikantnych. Słodkie wino uwydatni smak deserów oraz zneutralizuje nieco wyrazisty posmak pikantnych potraw. Białe wina mają przyjemny, cytrusowy zapach i kwiatowe nuty, a więc są to wina łagodne w smaku. Białe wina często stosowane są jako dodatek do sosów na bazie owoców morza oraz sosów do makaronu. Idealnie podkreślają ziołowe aromaty i wzmacniają smak dań.

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]