W jakiej temperaturze zamarza wódka? Czy bezpiecznie jest ją trzymać w domowym zamrażalniku czy lepiej w lodówce?
Klasyczna wódka zawiera w sobie 40% alkoholu etylowego, oraz 60% wody. Temperaturę zamarzania wody znamy wszyscy, wynosi ona oczywiście 0 stopni Celsjusza.
Temperatura zamarzania etanolu
Czysty alkohol etylowy ma bardzo niską temperaturę zamarzania. Wynosi ona -114 °C. Praktycznie nie jesteśmy w stanie takiej temperatury uzyskać w warunkach domowych.
W jakiej temperaturze zamarza czysta wódka?
Wódka jednak zawiera jedynie 40% alkoholu etylowego. Jej temperatura zamarzania jest naturalnie niższa i wynosi około -27 °C. Należy jednak pamiętać, ze niektóre wódki posiadają inne dodatki, które mogą wpływać na temperaturę zamarzania (np. wódki smakowe).
W jakiej temperaturze zamarza wódka smakowa?
Wódka smakowa zawiera w swoim składzie substancje aromatyzujące, oraz zazwyczaj mniejszą zawartość etanolu. To właśnie mniejsza zawartość alkoholu jest kluczowa jeżeli chodzi o temperaturę zamarzania. Wódki smakowe mają w swoim składzie zazwyczaj około 35% zawartości alkoholu. Powoduje to, że zamarzają w temperaturze około -25 °C.
Poniżej prezentujemy także wykres, który przedstawia temperaturę zamarzania mieszaniny wody i wódki w zależności od stężenia.
Podsumowując, czysta wódka o stężeniu alkoholu 40% zamarza w temperaturze około 27 stopni Celsjusza. Mało która zamrażarka domowa potrafi osiągnąć taką temperaturę. Trzymanie w niej „flaszki” wydaje się wobec tego dobrym pomysłem i powoduje, że mocno schłodzony płyn staje się gęstszy i delikatniejszy w smaku.