Strona główna Aktualności Skąd pochodzi sushi?

Skąd pochodzi sushi?

przez Tomasz

Sushi jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych potraw kuchni azjatyckiej. Bije ono ostatnio rekordy popularności: restauracje stworzone specjalnie pod tę pozycję w menu wciąż otwierają się w większych miastach na całym świecie. Skąd pochodzi sushi? I jaka jest jego (bogata) historia? 

Skąd pochodzi sushi?

Historia sushi sięga tysięcy lat wstecz. W starożytnej Japonii, skąd to danie pochodzi, ryby były często konserwowane w ryżu, aby zachować ich świeżość. W ciągu kilku stuleci ta metoda konserwacji zaczęła być uważana za samodzielne danie, a ryż z rybą stał się popularnym posiłkiem.

Pierwsze rodzaje sushi, znane jako „nare-zushi”, były bardzo proste. Składały się z ryby konserwowanej w ryżu przez kilka miesięcy. W miarę upływu czasu sushi ewoluowało i stało się bardziej skomplikowane. W XIX wieku kucharz Yoshiji Matsuda wprowadził nowy rodzaj sushi, zwany „hosomaki”, który składał się tylko z ryżu i alg nori, bez konserwowanej ryby.

Obecnie sushi jest jednym z najbardziej zróżnicowanych dań, jakie można znaleźć na świecie. Istnieją różne rodzaje sushi, takie jak nigiri, maki, temaki i uramaki, a każdy z nich ma swój własny unikalny smak i styl przygotowywania.

Sushi jest teraz popularne nie tylko w Japonii, ale także na całym świecie, a jego popularność wciąż rośnie. W wielu krajach istnieją restauracje sushi, które serwują tradycyjne i nowoczesne rodzaje sushi. Wiele osób uważa sushi za zdrowe i smaczne danie, a jego popularność jest nie do zatrzymania.

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]