Jesienią bardzo ważne jest dbanie o wzmocnienie odporności. Duże dobowe wahania temperatur łatwo prowadzą do przeziębień, dlatego tak istotne jest zapewnienie dobrze zbilansowanej diety. Jadłospis bogaty w witaminy i składniki mineralne pomoże w utrzymaniu zdrowia. Jakiś czas temu wspominaliśmy o sezonowych warzywach i owocach, które urozmaicą każdy posiłek. W okresie jesienno-zimowy warto zwrócić uwagę również na rokitnik, który kryje w sobie bogactwo witamin i minerałów.
Gdzie występje Rokitnik Zwyczajny?
Rokitnik zwyczajny (nazywany również rokitnikiem pospolitym) należy do rodziny oliwnikowatych. Roślina występuje na terenach Europy i Azji. W Polsce popularna jest zwłaszcza w nadmorskich regionach. Krzew posiada charakterystyczne pomarańczowe owoce, które swoim wyglądem przypominają jarzębinę. To właśnie owoce rokitnika są wykorzystywane w kuchni, kosmetyce oraz ziołolecznictwie.
Rokitnik – wartości odżywcze
Owoce rokitnika są znane z bardzo wysokiej zawartości witaminy C. Szacuje się, że w 100 g jagód znajduje się od 90 do 200 mg witaminy C (w odmianach występujących na terenie Polski). Są to wartości, które znacznie przewyższają cytrusy. Sprawia to, że rokitnik jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem. Polecany jest też przy dolegliwościach związanych z niedoborem witaminy C m.in. przy osłabieniu, bólu mięśni czy braku apetytu.
Rokitnik jest także znakomitym źródłem karotenoidów, które posiadają działanie antyoksydacyjne, a przy tym opóźniają procesy starzeniowe skóry. Owoce rokitnika mogą dostarczać blisko 40 rodzajów karotenoidów. Pomarańczowe jagody zawierają również flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.
Owoce są też źródłem lipidów m.in. omega-3, omega-6 i omega-7, które ułatwiają koncentrację i zwiększają elastyczność skóry. Rokitnik stosowany jest m.in. przy nadciśnieniu, cukrzycy oraz chorobach serca.
Ponadto w kosmetyce coraz powszechniej wykorzystywany jest olej z rokitnika, który posiada zdolność wchłaniania promieni UV, a przy tym wpływa korzystnie na wygląd oraz ogólną kondycję skóry.
Olej z rokitnika
Również w kuchni wykorzystywany jest olej z rokitnika. Posiada on intensywny smak i zapach. Aromatyczny produkt stanowi świetny dodatek do sałat i mięs. Z owoców rokitnika wytwarzane są soki i syropy. Pomarańczowe jagody podawane są też w suszonej formie. Powinny one zasmakować m.in. miłośnikom suszonej żurawiny. Owoce rokitnika są także podstawą przetworów m.in. dżemów i konfitur. Wśród ciekawych propozycji warto wymienić miód z rokitnikiem oraz herbatę z rokitnikiem.