881
Chciałbym się z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na omleta z jajek na śniadanie. Z przedstawionej receptury korzystam od wielu, wielu lat i otrzymałem go od mojej mamy. Przepis ten ma tak na prawdę dwie wersję – można wykorzystać same białka lub białka i żółtka. Ja osobiście korzystam z drugiej opcji ze względu, że po oddzieleniu żółtek, później zazwyczaj nie mam co z nimi zrobić i zwyczajnie się marnują a żółtka dodatkowo powodują, że konsystencja omleta staje się twardsza i bardziej zwarta a z samych białek jest bardziej „piankowa”.
Przepis na omlet w wersji wideo
Poniżej wersja „filmowa”, a pod wideo wersja „pisana” :)
Przepis na omlet po kolei
- Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do ubitych białek wlewamy żółtka i wsypujemy łyżkę mąki pszennej, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru – można nie dodawać żółtek i mąki, wtedy omlet będzie bardziej „lekki” – spróbujcie zrobić na dwa sposoby i sami zobaczycie, która wersja bardziej Wam odpowiada.
- Na patelni roztapiamy masło tak aby pokryło całą jej powierzchnię.
- Wylewamy naszą omletową masę i smażymy z jednej strony na złoty kolor, następnie przewracamy omlet na drugą stronę.
- Po usmażeniu z obu stron na złoty kolor przekładamy omlet na talerz, smarujemy ulubionym dżemem i smacznego! :)