Przepis na omlet z ubitych białek zmieszanych z zółtkami (opcjonalnie) i mąką pszenną, podawany na słodko z dżemem owocowym. Idealny pomysł na weekendowe śniadanie. Omlet smażony na dużej ilości masełka na piękny złoty kolor z lekko chrupiącą skórką.
Potrzebny czas: 15 min..
Przepis na omlet z ubitych białek, idealny na pyszne śniadanie.
- Rozdzielamy do osobnych naczyń białko jajek od żółtek. Białka najlepiej od razu wbijać do większej miski ponieważ będą ubijane, żółtka mogą trafić do mniejszej.
Na jeden duży (ok. 30 cm) i odpowiednio gruby omlet dla dwóch osób zazwyczaj używam 5-6 jajek.
- Białko ubijamy na sztywną pianą za pomocą trzepaczki lub miksera.
- Do ubitego białka przekładamy żółtko, oraz dosypujemy ok. 2 łyżek mąki pszennej i dokładnie ale powoli mieszamy.
Zarówno żółtko jak i mąka sprawiają, że omlet stanie się twardszy i bardziej przypominający ciasto. Jeżeli wolimy bardziej puszystą konsystencję możemy usmażyć samo białko, jednak osobiście bardziej smakuje mi omlet wzbogacony o żółtka i mąkę.
- Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masło.
Aby omlet się ładnie usmażył, zarumienił i dostał chrupiącej skórki to warto nie żałować masła – minimum to 2 łyżki stołowe.
- Wlewamy naszą masę na patelnię i smażymy.
Co jakiś czas sprawdzamy konsystencję omleta poprzez poruszenie patelnią. Czekamy aż omlet nabierze intensywnego złotego koloru z jednej strony.
- Przerzucamy omleta na drugą stronę.
Gdy omlet porządnie się podsmaży z jednej strony, możemy go przerzucić na drugą stronę. Ja przed przerzuceniem. podnoszę omleta do góry za pomocą dwóch drewnianych łopatek, dorzucam na patelnię ze dwa plasterki masła i dopiero wtedy przekładam omleta na drugą stronę.
- Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Czekamy aż nasz omlet nabierze ładnego złotego koloru także z drugiej strony.
- Wyjmujemy na talerz, smarujemy dżemem owocowym i zjadamy.
Omlet smakuje bardzo dobrze posmarowany warstwą dżemu owocowego np. wiśniowego, agrestowego, truskawkowego lub z czarnej porzeczki. Można go także podawać ze słodkim serkiem homogenizowanym lub cukrem pudrem.
Zdjęcia puszystego omleta z ubitych białek z żółtkami z odrobiną mąki. Zdjęcie pokazują omlet już usmażony, w trakcie smażenia i posmarowany ręcznej roboty dżemem.