Sprawdzony i chyba najlepszy przepis na jajecznicę smażoną na masełku. Jest to wersja bez mięsa i cebulki. Sekretem pysznej jajecznicy jest przede wszystkim staranne wymieszanie jajek w miseczce, przed smażeniem. Drugim, bardzo ważnym krokiem jest ciągłe jej mieszanie za pomocą drewnianej łopatki i odrywanie usmażonych już części jajecznicy od patelni.
Potrzebny czas: 15 min..
Przepis na jajecznicę z samych jajek (dobrze wymieszaną)
- Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni.
Najlepsza jajecznica smażona jest na masełku. Do usmażenia wystarczy jedna łyżka masła, lub plaster masła o grubości około 1 cm.
- Rozbijamy jajka do miseczki i dokładnie mieszamy.
W międzyczasie, czekając aż masełko się roztopi na patelni, rozbijamy jajka do miseczki. Liczba jajek jaką zazwyczaj przyjmuję to 2 sztuki na osobę. W miseczce dokładnie mieszamy żółtko z białkiem aż do momentu uzyskania jednolitego, żółtego, koloru. Dzięki temu jajecznica będzie miała spójną konsystencję, kolor i nie będzie obszarów składających się z samego białka lub samego żółtka.
- Wylewamy jajka na patelnię.
Wymieszaną masę jajeczną wlewamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smażymy, cały czas mieszając drewnianą łopatką, do momentu założonego stopnia ścięcia się jajek. Jeżeli lubimy mokrzejszą jajecznicę to smażymy krócej, jeśli wolimy bardziej wysuszoną to dłużej.
- Przekładamy jajecznicę na talerz, możemy dodać pokrojony szczypiorek do smaku, posypać solą lub pieprzem i ze smakiem zjeść.
Życzymy smacznego :)
Pyszna jajecznica smakuje najlepiej ze świeżym chlebkiem posmarowanym masłem, oraz posypana szczypiorkiem. jajecznicę według powyższego przepisu można zjeść na śniadanie w formie kanapki, widelcem, lub na obiad wraz z np. plackami ziemniaczanymi.
Przepis na jajecznicę z szynką albo boczkiem
Poza klasyczną jajecznicą, bardzo dużą popularnością cieszy się jej wersja wzbogacona kawałkami szynki lub boczku. W celu zrobienia jajecznicy z mięsem podążamy bardzo podobnie jak w powyższym przepisie. Przed wbiciem jajek na patelnię podsmażamy tylko pokrojoną na kawałki szynkę lub boczek aż do zarumienienia. Gdy mięsko będzie już ładnie podsmażone, wlewamy wymieszane jajka i smażymy jak wyżej.