Strona główna Jedzenie i piciePrzepisy Przepis na jajecznicę klasyczną i z mięsem

Przepis na jajecznicę klasyczną i z mięsem

przez Tomasz

Sprawdzony i chyba najlepszy przepis na jajecznicę smażoną na masełku. Jest to wersja bez mięsa i cebulki. Sekretem pysznej jajecznicy jest przede wszystkim staranne wymieszanie jajek w miseczce, przed smażeniem. Drugim, bardzo ważnym krokiem jest ciągłe jej mieszanie za pomocą drewnianej łopatki i odrywanie usmażonych już części jajecznicy od patelni.

Potrzebny czas: 15 min..

Przepis na jajecznicę z samych jajek (dobrze wymieszaną)

  1. Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni.

    Najlepsza jajecznica smażona jest na masełku. Do usmażenia wystarczy jedna łyżka masła, lub plaster masła o grubości około 1 cm.

  2. Rozbijamy jajka do miseczki i dokładnie mieszamy.

    W międzyczasie, czekając aż masełko się roztopi na patelni, rozbijamy jajka do miseczki. Liczba jajek jaką zazwyczaj przyjmuję to 2 sztuki na osobę. W miseczce dokładnie mieszamy żółtko z białkiem aż do momentu uzyskania jednolitego, żółtego, koloru. Dzięki temu jajecznica będzie miała spójną konsystencję, kolor i nie będzie obszarów składających się z samego białka lub samego żółtka.

  3. Wylewamy jajka na patelnię.

    Wymieszaną masę jajeczną wlewamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smażymy, cały czas mieszając drewnianą łopatką, do momentu założonego stopnia ścięcia się jajek. Jeżeli lubimy mokrzejszą jajecznicę to smażymy krócej, jeśli wolimy bardziej wysuszoną to dłużej.

  4. Przekładamy jajecznicę na talerz, możemy dodać pokrojony szczypiorek do smaku, posypać solą lub pieprzem i ze smakiem zjeść.

    Życzymy smacznego :)

Pyszna jajecznica smakuje najlepiej ze świeżym chlebkiem posmarowanym masłem, oraz posypana szczypiorkiem. jajecznicę według powyższego przepisu można zjeść na śniadanie w formie kanapki, widelcem, lub na obiad wraz z np. plackami ziemniaczanymi.

Przepis na jajecznicę z szynką albo boczkiem

Poza klasyczną jajecznicą, bardzo dużą popularnością cieszy się jej wersja wzbogacona kawałkami szynki lub boczku. W celu zrobienia jajecznicy z mięsem podążamy bardzo podobnie jak w powyższym przepisie. Przed wbiciem jajek na patelnię podsmażamy tylko pokrojoną na kawałki szynkę lub boczek aż do zarumienienia. Gdy mięsko będzie już ładnie podsmażone, wlewamy wymieszane jajka i smażymy jak wyżej.

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]