Pyszne banany w chrupiącym, słodkim cieście tworzą wspaniałe połączenie, które zachwyci dzieci, ale także dorosłych. Przepis na nie jest banalnie prostu a rezultat przepyszny.
Składniki
Poniższe składniki wystarczą na przygotowanie 3 średniej wielkości bananów w cieście:
Mąka ziemniaczana
1 Jajko
Pół łyżeczki cukru waniliowego
Szczypta proszku do pieczenia
3 banany
Olej do smażenia
Przygotowanie
Do miski wbijamy jedno jajko, wsypujemy pół łyżeczki cukru waniliowego (jeżeli nie mamy to można użyć zwykłego cukru), oraz szczyptę proszku do pieczenia.
Powoli dosypujemy do miski mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając, aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta o średnio-gęstej konsystencji.
Banany możemy pokroić na mniejsze kawałki, osobiście, najczęściej większe banany kroję na trzy części, mniejsze na pół.
W międzyczasie wlewamy olej na patelnię i rozgrzewamy. Oleju lejemy taką ilość aby porządnie zakryła całe dno patelni. Nie musi być go bardzo dużo (wystarczy warstwa ok. 1 cm).
Kawałki banana wkładamy do miski i obtaczamy dookoła ciastem.
Przenosimy obłożone ciastem kawałki banana na rozgrzaną patelnię z olejem.
Smażymy z każdej strony aż ciasto się zarumieni i nabierze złotego koloru.
Po usmażeniu banany podajemy na półmisku lub większym talerzu skąd nasi goście mogą się częstować. Najlepiej smakują gorące, świeżo po smażeniu, ale można je także jeść na zimno, w formie przekąski. Gorące banany jemy widelcem i nożem, krojąc na plasterki.
Poniżej przedstawiamy zdjęcia bananków w cieście, w trakcie smażenia, oraz gotowych, już usmażonych, podanych na talerzu.