Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które z powodzeniem można wykorzystać do przyrządzenia rozmaitych dań. Dlaczego warto ją jeść? Jest smaczna i zdrowa!
Dynia – właściwości warzywa
Dynia jest, jak sama nazwa już wskazuje, warzywem dyniowatym i należy do tej samej grupy co m.in. cukinia. Jej dwie największe zalety to niskokaloryczność oraz lekkostrawność. Zjadając 100 gramów miąższu z dyni, dostarczymy organizmowi około 30 kalorii, więc jest to znakomity składnik wszelkich diet odchudzających.
Dynia stanowi bogate źródło białka, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, ale przede wszystkim witaminy B3 (niacyny), witamin antyoksydacyjnych takich jak A, C, E i składników mineralnych na czele z magnezem, wapniem, potasem, selenem oraz cynkiem. Dzięki temu dynia wykazuje silne właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne i kardioprotekcyjne.
Popularne odmiany dyń
Do najpopularniejszych odmian dyni, które można kupić w polskich sklepach należą m.in. następujące gatunki:
- zwyczajna – idealna do zup, sosów i przetworów;
- olbrzymia – nadająca się do zupy dyniowej, soków, kompotów, tarty bądź racuszków;
- piżmowa – uniwersalna odmiana, którą można użyć zarówno do pieczywa, zup, gulaszu, jak i różnego typu deserów;
- hokkaido – japońska odmiana znakomicie sprawdzająca się do puree, zapiekanek czy zup typu krem.
Przepyszne przepisy na dania z dynią
Jeśli szukasz dyniowych inspiracji, koniecznie wypróbuj nasze poniższe propozycje. Oto one:
- https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-z-mleczkiem-kokosowym – zupa w azjatyckim stylu z mleczkiem kokosowym, dynią, marchewką oraz imbirem;
- https://uwielbiam.pl/przepis/kopytka-z-dyni – kopytka z dyni z dodatkiem sosu chrzanowego;
- https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-dynia – pyszna i zdrowa dyniowa tarta z kruchym spodem;
- https://uwielbiam.pl/przepis/rollsy-dyniowe – cynamonowe rollsy podawane z dyniowym puree.
Pamiętaj, że dynię warto jeść regularnie przez cały rok, nie tylko w okresie Halloween!