Mogłeś spotkać ją w postaci przyprawy, a także korzenia – kurkuma od kilku lat coraz częściej gości na polskich stołach, jednak czym tak właściwie jest?
Czym jest kurkuma?
Kurkuma bywa mylona z imbirem m.in. przez swój charakterystyczny kształt oraz ostry smak. Tak naprawdę jest ona z
nim spokrewniona, bowiem należy do rodziny imbirowatych. Kurkumę uzyskuje się z kłącza lub łodygi ostryżu. Roślina jest najczęściej wykorzystywana w kuchni azjatyckiej.
Czy kurkuma jest zdrowa?
Szacuje się, że z właściwości kurkumy korzystano już w 600 r. p.n.e. Używano jej m.in. do łagodzenia dolegliwości układu pokarmowego. Obecnie mówi się o kolejnych prozdrowotnych właściwościach rośliny. Poniżej znajdziesz krótką listę zalet tej niezwykłej rośliny.
- Działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne.
- Ochrona błon śluzowych układu pokarmowego.
- Niszczenie wolnych rodników, a w konsekwencji tego ochrona przed mutacjami komórkowymi, które mogą prowadzić do powstawania komórek rakowych.
- Korzystny wpływ na działanie trzustki i wątroby.
- Przyspieszenie procesu gojenia się ran.
- Łagodzenie bólów menstruacyjnych.
Jak w przypadku większości roślin, należy pamiętać o racjonalnym spożyciu kurkumy. Ponadto powinny unikać jej m.in. kobiety w ciąży oraz osoby posiadające niedrożne drogi żółciowe.