Strona główna Jedzenie i picie Jakie właściwości mają szparagi?

Jakie właściwości mają szparagi?

przez mgilewicz

Czerwiec jest sezonem na świeże szparagi. Te szlachetne warzywa nie tylko doskonale smakują, ale posiadają także wiele drogocennych właściwości. Dlaczego warto jeść szparagi? Są to niskokaloryczne warzywa bogate w kwas foliowy, który pomaga w budowie nowych komórek. Szparagi zawierają wapń, potas, fosfor, sód, magnez i żelazo. Składniki te są potrzebne m.in. do procesu mineralizacji kości i zębów. Ponadto warzywa są doskonałym źródłem witamin C, E, A oraz K. Warzywa są cennym źródłem błonnika, który wpływa na poprawę przemiany materii, a do tego usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu i zmniejsza ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2.

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]