Zalety picia herbaty z pokrzywy zwyczajnej znane były już w starożytności. Minęły wieki, a napar wciąż cieszy się popularnością i dalej odkrywane są jego nowe wyjątkowe właściwości. Pokrzywa jest bogata w wiele drogocennych dla zdrowia substancji m.in. magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas oraz jod. Ponadto zawiera witaminy A, K, B2 i C. Picie herbaty z pokrzywy zalecane jest osobom zmagającym się z anemią. Roślina ma działanie krwiotwórcze, dzięki czemu korzystnie wpływa na zwiększenie produkcji czerwonych krwinek. Ponadto herbata działa moczopędnie, przez co jest dobrym wyborem dla osób z chorobami nerek m.in. kamicą nerkową. Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów napar działa wzmacniającą na włosy, skórę i paznokcie. Ponadto herbata przyspiesza metabolizm, w związku z czym jest polecana jako naturalny czynnik wspomagający proces odchudzania. Przy tym wszystkim pokrzywa przyspiesza proces gojenia się ran.
590