Wrzesień jest niezwykle pięknym miesiącem, jednak zapowiada on również zmianę pogody. Choć słoneczne dni dalej zdają się rozpieszczać, to już chłodne noce bywają zdradliwe i niestety często kończą się przeziębieniem. Z pewnością pomocne okaże się ubieranie na cebulkę, ale warto również wzmocnić swój organizm od wewnątrz. W tym zadaniu pomogą sezonowe warzywa i owoce, a w pierwszym jesiennym miesiącu jest ich naprawdę wiele. Dalej mamy dostęp do sporej ilości warzyw liściowych m.in. rukoli, sałaty rzymskiej, szczawiu, szpinaku czy sałaty masłowej.
To również ostatnia szansa na spróbowanie świeżych warzyw kapustnych i na przygotowanie przetworów, które będą nam towarzyszyły przez zimę. Kalarepa, brokuł, kalafior, kapusta biała, kapusta czerwona i kapusta włoska urozmaicą obiad, a do tego dostarczą organizmowi cennych składników mineralnych. Dostępne warzywa korzeniowe i cebulowe to m.in. por, seler, rzodkiew, cebula, marchew, burak, brukiew, pietruszka czy szczypiorek.
Wrzesień stanowi prawdziwy raj dla miłośników warzyw psiankowatych i dyniowatych, które są perfekcyjną podstawą wielu dań. To idealny czas na skosztowanie dyni, pomidorów, cukinii, bakłażana czy papryki. Pośród owoców zaczyna się sezon na gruszki i jabłka. Poza tym warto sięgnąć po winogrona, żurawinę i śliwki. Wszystkie wymienione dzisiaj produkty łączą w sobie wyśmienity smak z wyjątkowymi właściwościami. Dieta bogata w warzywa i owoce jest dobrym sposobem na wzmocnienie odporności. Śliwki dostarczą Twojemu organizmowi m.in.