Każdy miesiąc posiada swoje sezonowe warzywa i owoce. Na co warto zwrócić uwagę w sierpniu?
Jakie owoce i warzywa jeść w sierpniu?
To idealny czas na jedzenie warzyw liściowych m.in. sałaty rzymskiej, sałaty karbowanej, sałaty masłowej, sałaty lodowej, rukoli, natki pietruszki, szczawiu czy szpinaku. Sierpień obfituje również w smakowite warzywa kapustne. Na Twoim talerzu może
wylądować np. kalafior, brokuł, kapusta włoska, kapusta biała, kapusta czerwona albo kalarepa. Wśród warzyw korzeniowych i cebulowych prym wiedzie marchew, szczypior, seler, por, burak ćwikłowy, pietruszka i cebula dymka. Sierpień wielu osobom kojarzy się z zapowiedzią jesieni. Duża w tym zasługa warzyw psiankowatych i dyniowatych, które przywodzą na myśl chłodne wieczory. Jednak nawet w upalnie dni możesz skorzystać z wyjątkowych właściwości dyni, bakłażana, cukinii, papryki, pomidorów i ogórków.
Owoce w sierpniu
W sierpniu znajdziesz też bogaty wybór owoców. Możesz delektować się smakiem czereśni, moreli, porzeczek, jeżyn, malin, agrestu, jagód, owoców dzikiej róży, śliwek, jabłek czy arbuzów. Każdy z wymienionych produktów posiada szereg cennych właściwości. Przykładowo dynia dostarczy Ci spore ilości kwasu foliowego i beta-karotenu, a dzięki owocom dzikiej róży wzbogacisz swój organizm o witaminę C.