Strona główna Aktualności Jakie sezonowe warzywa i owoce jeść w listopadzie?

Jakie sezonowe warzywa i owoce jeść w listopadzie?

przez Tomasz

Listopad przywitał nas chłodnymi wieczorami. Duże dobowe amplitudy temperatur sprawiają, że jest to czas, w którym nietrudno o przeziębienie. Przepisem na wzmocnienie odporności jest zdrowa dieta bogata w produkty naturalne.

Jakie warzywa i owoce jeść w listopadzie?

Wciąż mamy dość duży wybór warzyw liściowych m.in. cykorii, roszponki, szpinaku i natki pietruszki. Spośród warzyw korzeniowych i cebulowych warto zwrócić uwagę na marchew, pietruszkę, pora, selera, czosnek, cebulę, brukiew i buraki ćwikłowe. Pośród warzyw bulwiastych dominują ziemniaki. W listopadzie otrzymujesz duży wybór warzyw kapustnych. To ostatnia szansa na spróbowanie tegorocznego kalafiora i kalarepy. Ponadto warto sięgnąć po kapustę białą, kapustę czerwoną, kapustę włoską, brukselkę i jarmuż. To świetny moment na skosztowanie surowych warzyw, ale także na przygotowanie kiszonek, które przydadzą się w kuchni przez kolejne miesiące.

W kwestii owoców największy wybór otrzymujemy w odmianach jabłek i gruszek. Dla miłośników kwaskowatych owoców polecamy także żurawinę. Listopad jest też doskonałym czasem na wprowadzenie do swojej diety grzybów. Ich właściwości odżywcze w znacznej mierze zależą od konkretnego gatunku, jednak większość grzybów stanowi świetne źródło aminokwasów i błonnika pokarmowego. Każdy z wymienionych produktów nie tylko urozmaici Twój jadłospis, ale także wzbogaci Twój organizm w liczne witaminy oraz składniki mineralne. Przykładowo kapusta wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające, a gruszka dostarcza spore ilości potasu, fosforu, witamin A i C oraz witamin z grupy B. 

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]