Współcześnie bardzo często głoszone są hasła typu: dieta bogata w błonnik czy naturalne źródła błonnika. Czy zastanawiałeś się jednak kiedyś, co kryje się pod tą nazwą? Błonnik bywa określany także włóknem pokarmowym oraz błonnikiem pokarmowym. Jest to zbiór substancji, najczęściej pochodzenia roślinnego, nieulegających trawieniu przez enzymy obecne w przewodzie pokarmowym człowieka. Błonnik jest niezbędnym elementem diety. Pomaga usprawnić pracę jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, a także wpływa na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Jest to zaledwie kilka spośród jego licznych zalet. Jednak nadmierne spożycie błonnika może skutkować m.in. biegunką. WHO zaleca dostarczanie organizmowi ok. 20-40 g błonnika w ciągu dnia. Produkty bogate w błonnik to m.in.: pełnoziarniste pieczywo, otręby pszenne, siemię lniane, amarantus, nasiona chia, ziarna dyni i słonecznika czy kasza jęczmienna pęczak. Błonnik zawierają również warzywa i owoce, a wśród nich np. fasola, czarna porzeczka, fasolka szparagowa, jarmuż, brukselka, szpinak, brokuł, kiwi, truskawki, banany, jabłka oraz suszone figi, morele i śliwki.
449
Poprzedni wpis
Czy pierogi to polskie danie?
Następny wpis