Żelazo jest jednym z najważniejszych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Często ciało sygnalizuje, gdy poziom żelaza jest zbyt niski. Jeżeli czujesz ciągłe zmęczenie, masz problemy z pamięcią i koncentracją, a do tego zauważyłeś bladość cery i wzmożone wypadanie włosów, są to znaki, że powinieneś się upewnić czy w Twojej diecie nie brakuje produktów bogatych w ten ważny mikroelement. Żelazo dzielimy na dwuwartościowe hemowe i trójwartościowe niehemowe. Pierwsze jest lepiej przyswajalne, a jego źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego m.in. jaja, wątróbka, wołowina czy ryby np. dorsz. W żelazo trójwartościowe bogate są rośliny m.in. fasola i inne rośliny strączkowe, szpinak, buraki, pestki dyni i słonecznika czy pietruszka. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza, zaleca się spożywanie produktów zawierających witaminę C oraz witaminy z grupy B. Dobrze sprawdzą się m.in. brokuły, soja, groch, fasola, papryka, pomidory, pietruszka, truskawki czy suszone morele i daktyle.
453
Poprzedni wpis