Strona główna Jedzenie i picie Jakie owoce mają najmniej kalorii?

Jakie owoce mają najmniej kalorii?

przez Tomasz

Letnie miesiące są prawdziwym rajem dla miłośników owoców. Choć tego typu produkty przeważnie zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, to mogą być przy tym także dość kaloryczne. Co zatem wybrać, aby nie obawiać się dodatkowych centymetrów w pasie?

Jednak przy wyborze owoców warto zwrócić uwagę nie tylko na ich kaloryczność, ale również na zawartość fruktozy oraz indeks glikemiczny. Znaczenie ma też fakt czy decydujesz się na owoce świeże czy suszone. Kaloryczność owoców określamy poprzez ustalenie, ile kalorii przypada na 100 g produktu. Indeks glikemiczny informuje o tym, jak szybko po zjedzeniu posiłku wzrasta poziom glukozy we krwi. Fruktoza jest cukrem prostym, którego nadmierne spożycie może prowadzić do pojawienia się problemów zdrowotnych. Choć wydawać by się mogło, że świeże i suszone owoce posiadają podobne wartości, to jednak jest to mylne przekonanie. Świeże owoce nawet w 90% składają się z wody, dzięki czemu ich kaloryczność jest stosunkowo niska. W przypadku suszonych produktów zawartość wody spada do średnio 20%, przez co zwiększa się ich kaloryczność oraz poziom koncentracji cukrów. Przykładowo świeże jabłka posiadają ok. 48 kcal/100 g, podczas gdy suszone jabłka mają już 240 kcal/100 g. 

Najmniej kaloryczne owoce to:

  • arbuz 30 kcal/100 g,
  • porzeczki 31 kcal/100 g,
  • truskawki 33 kcal/100 g,
  • melon 33 kcal/100 g,
  • brzoskwinia 39 kcal/100 g,
  • grejpfrut 42 kcal/100 g,
  • żurawina 46 kcal/100 g,
  • agrest 46 kcal/100 g,
  • pomarańcza 47 kcal/100 g,
  • śliwka 47 kcal/100 g.

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]