647
Cześć, dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na grog z rumu. Nie jest to standardowa receptura a pomysł autorski. Grog w swojej tradycyjnej odmianie to po prostu rum rozcieńczony wodą – osobiście uważam, że nic szczególnego. Dlatego też postanowiłem go ulepszyć i zdecydowanie urozmaicić jego smak.
Poniżej wklejam Wam przepis na mój grog na dopalaczach w formie filmiku na YouTube:
A tutaj w formie „pisanej”, odnośnie proporcji i ilości to piszę je jedynie orientacyjne ponieważ mój grog zawsze robię „na oko” i w zależności od liczby gości do obsłużenia :)
- Gotujemy wodę z kranu – powiedzmy litr
- Do wody wyciskamy sok z cytryny – na litr wody około 2-3 cytrynki
- Dosypujemy goździki do smaku
- Rozpuszczamy kilka łyżek miodu – im więcej tym grog będzie słodszy i mniej będziecie czuć alkohol.
- Gotujemy do wrzenia i wyłączamy grzanie.
- Do szklanek wlewamy rum – ilość wedle gustu :) Specjalnie nie gotuje rumu wraz z wodą bo uważam, że szkoda aby alkohol parował.
- Rum w szklankach zalewamy do pełna naszą gorącą miksturą z granka.
- Gotowe, życzę smacznego!
Dajcie proszę koniecznie znać w komentarzach czy przepis przypadł Wam do gustu!