Tort, czyli arcydzieło cukiernicze. To coś więcej niż ciasto na przyjacielskie pogaduchy czy leniwe przedpołudnie z kawą! Pojawienie się tortu na stole jest najważniejszym punktem w menu na wyjątkowych przyjęciach – weselach, urodzinach, komuniach, jubileuszach czy rocznicach ślubu. Jak wybrać tort idealny? Podpowiadamy, które zestawienia smakowe sprawdzają się w konkretnych sytuacjach.
Torty biszkoptowe – najbezpieczniejszy wybór
Biszkoptowe blaty przekładane kremem to coś, co kochają wszyscy. W takim torcie warto zadbać o równowagę między słodyczą a innymi smakami, a także piękną dekorację. Można go wykonać na dowolnie duże przyjęcie – wystarczy dostosować rozmiar i liczbę poziomów! Oto kilka propozycji.
Tort z waniliowym biszkoptem, kremem śmietankowym, lemon curdem i truskawkami – lekki, prosty i wyjątkowo letni. Doskonale sprawdzi się na imprezę w plenerze. Krem śmietankowy można zastąpić masą z dodatkiem białej czekolady lub kremem maślanym – wtedy tort stanie się cięższy. Kwaskowate dodatki są obowiązkowe!
Tort czekoladowy z dostawą na lekkim biszkopcie z orzechowym kremem i likierem Amaretto, polany czekoladowo-orzechową polewą – coś na sezon jesienno-zimowy, bardziej sycącego i mniej słodkiego. Orzechy i czekolada to doskonałe połączenie, ale taki tort lepiej podawać na początku imprezy. Można też pokusić się o dodanie nutki kawowej.
Tort Mimoza – włoski klasyk przekładany bitą śmietaną i kremem budyniowym oraz nasączony sokiem z cytrusów. Największe wrażenie robi „posypka” ze złocistego, pokruszonego/pokrojonego w kostkę biszkoptu. Idealny na rodzinne przyjęcie.
Tort z tęczowymi biszkoptami i kremem śmietankowym – prosty w smaku, ale niezwykle efektowny jeśli chodzi o wygląd (najlepiej dopiero po przekrojeniu – efekt WOW murowany). Może być gładki albo posypany słodkim, kolorowym konfetti. Tort na każdą imprezę dla dzieci.
Torty bezowe – dla wymagających kubków smakowych
Torty bezowe to wykwintne, piękne i luksusowe wypieki, raczej na przyjęcia z mniejszą liczbą gości. Najlepiej zjeść go jak najszybciej po przełożeniu bezowych blatów, ponieważ nie jest tak trwały jak tort na bazie biszkoptów. Jakie wersje smakowe warto wypróbować?
- Z kremem pistacjowym i malinami – elegancki i wysublimowany.
- Z cynamonowym musem jabłkowym, bitą śmietaną, orzechami i słonym karmelem – zaskakująca i pyszna kombinacja smaków.
- Z Irish Cream i świeżymi malinami – słodko-alkoholowy z orzeźwiającą nutką.
- Z kremem różanym i granatem – świeży i lekki.
- Ze świeżymi gruszkami i budyniowym kremem migdałowym – rozpływający się w ustach, ale nie zbyt słodki.
Tort jest tylko jeden! Czym się kierować przy wyborze smaku?
Na przyjęciu tort jest tylko jeden. Warto dobrze przemyśleć, jaki smak wybrać, żeby zachwycić gości i zapewnić im wyjątkowe przeżycie. Twoje preferencje smakowe – jako organizatora imprezy – są bardzo ważne, ale uwzględnij też kilka innych spraw.
Musisz wziąć pod uwagę, w którym momencie tort wjedzie na stół – na samym początku? Jako deser wieńczący dwudaniowy obiad? A może po kilku godzinach, gdy goście skosztowali już innych ciast i przystawek? Innym ważnym kryterium jest wiek zaproszonych oraz najważniejszej osoby/osób – tort na dziecięcą imprezę powinien smakować i wyglądać inaczej niż ten na przyjęcie dla dorosłych (i nie chodzi tylko o nasączenie biszkoptu alkoholem). Ostatnia, ale wcale nie najmniej ważna sprawa, to alergie pokarmowe.
Tort idealny – piękny, smaczny i dostarczony na czas
Jak widzisz – ile okazji, tyle tortów! Co jest najważniejsze, jeśli chodzi o idealny tort? Równowaga smaków, piękna dekoracja i podanie w odpowiednim momencie. Dlatego pamiętaj o wybraniu cukierni, która dowiezie ten wyjątkowy wypiek na czas!