Strona główna Aktualności Jak wybrać tort idealny? Smaki, które każdy uwielbia

Jak wybrać tort idealny? Smaki, które każdy uwielbia

przez Tomasz

Tort, czyli arcydzieło cukiernicze. To coś więcej niż ciasto na przyjacielskie pogaduchy czy leniwe przedpołudnie z kawą! Pojawienie się tortu na stole jest najważniejszym punktem w menu na wyjątkowych przyjęciach – weselach, urodzinach, komuniach, jubileuszach czy rocznicach ślubu. Jak wybrać tort idealny? Podpowiadamy, które zestawienia smakowe sprawdzają się w konkretnych sytuacjach.

Torty biszkoptowe – najbezpieczniejszy wybór

Biszkoptowe blaty przekładane kremem to coś, co kochają wszyscy. W takim torcie warto zadbać o równowagę między słodyczą a innymi smakami, a także piękną dekorację. Można go wykonać na dowolnie duże przyjęcie – wystarczy dostosować rozmiar i liczbę poziomów! Oto kilka propozycji.

Tort z waniliowym biszkoptem, kremem śmietankowym, lemon curdem i truskawkami – lekki, prosty i wyjątkowo letni. Doskonale sprawdzi się na imprezę w plenerze. Krem śmietankowy można zastąpić masą z dodatkiem białej czekolady lub kremem maślanym – wtedy tort stanie się cięższy. Kwaskowate dodatki są obowiązkowe!

Tort czekoladowy z dostawą na lekkim biszkopcie z orzechowym kremem i likierem Amaretto, polany czekoladowo-orzechową polewą – coś na sezon jesienno-zimowy, bardziej sycącego i mniej słodkiego. Orzechy i czekolada to doskonałe połączenie, ale taki tort lepiej podawać na początku imprezy. Można też pokusić się o dodanie nutki kawowej.

Tort Mimoza – włoski klasyk przekładany bitą śmietaną i kremem budyniowym oraz nasączony sokiem z cytrusów. Największe wrażenie robi „posypka” ze złocistego, pokruszonego/pokrojonego w kostkę biszkoptu. Idealny na rodzinne przyjęcie.

Tort z tęczowymi biszkoptami i kremem śmietankowym – prosty w smaku, ale niezwykle efektowny jeśli chodzi o wygląd (najlepiej dopiero po przekrojeniu – efekt WOW murowany). Może być gładki albo posypany słodkim, kolorowym konfetti. Tort na każdą imprezę dla dzieci.

Torty bezowe – dla wymagających kubków smakowych

Torty bezowe to wykwintne, piękne i luksusowe wypieki, raczej na przyjęcia z mniejszą liczbą gości. Najlepiej zjeść go jak najszybciej po przełożeniu bezowych blatów, ponieważ nie jest tak trwały jak tort na bazie biszkoptów. Jakie wersje smakowe warto wypróbować?

  • Z kremem pistacjowym i malinami – elegancki i wysublimowany.
  • Z cynamonowym musem jabłkowym, bitą śmietaną, orzechami i słonym karmelem – zaskakująca i pyszna kombinacja smaków.
  • Z Irish Cream i świeżymi malinami – słodko-alkoholowy z orzeźwiającą nutką.
  • Z kremem różanym i granatem – świeży i lekki.
  • Ze świeżymi gruszkami i budyniowym kremem migdałowym – rozpływający się w ustach, ale nie zbyt słodki.

Tort jest tylko jeden! Czym się kierować przy wyborze smaku?

Na przyjęciu tort jest tylko jeden. Warto dobrze przemyśleć, jaki smak wybrać, żeby zachwycić gości i zapewnić im wyjątkowe przeżycie. Twoje preferencje smakowe – jako organizatora imprezy – są bardzo ważne, ale uwzględnij też kilka innych spraw.

Musisz wziąć pod uwagę, w którym momencie tort wjedzie na stół – na samym początku? Jako deser wieńczący dwudaniowy obiad? A może po kilku godzinach, gdy goście skosztowali już innych ciast i przystawek? Innym ważnym kryterium jest wiek zaproszonych oraz najważniejszej osoby/osób – tort na dziecięcą imprezę powinien smakować i wyglądać inaczej niż ten na przyjęcie dla dorosłych (i nie chodzi tylko o nasączenie biszkoptu alkoholem). Ostatnia, ale wcale nie najmniej ważna sprawa, to alergie pokarmowe.

Tort idealny – piękny, smaczny i dostarczony na czas

Jak widzisz – ile okazji, tyle tortów! Co jest najważniejsze, jeśli chodzi o idealny tort? Równowaga smaków, piękna dekoracja i podanie w odpowiednim momencie. Dlatego pamiętaj o wybraniu cukierni, która dowiezie ten wyjątkowy wypiek na czas!

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]