Jak usmażyć stek z ligawy wołowej? Trzymając się kilku zasad wyjdzie Wam on miękki w środku i odpowiednio wysmażony. Ligawa wołowa zazwyczaj wybierana jest do zrobienia tataru. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby usmażyć z niej pysznego steka.
Jak usmażyć stek z ligawy – wideo
Przepis w formie filmiku znajduje się na zaprzyjaźnionym kanale na YouTube. Wideo znajdziecie poniżej. Przy okazji zachęcamy też do zasubskrybowania tego kanału bo są tam fajne, domowe i co najważniejsze, sprawdzone przepisy.
Przepis na steka z ligawy
Krok po kroku, przedstawimy Wam sprawdzony sposób na usmażenie steka wołowego z ligawy, chociaż te same zasady obowiązują także podczas smażenia innych wołowych steków np. z rostbefy czy udźca.
- Mięso kroimy na steki o grubości około 2-2.5 cm.
- Przynajmniej godzinę przed smażeniem wyciągamy mięso z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Jest to bardzo ważne ponieważ zimne mięso nie usmaży nam się poprawnie w środku.
- Na patelni rozgrzewamy bardzo mocno olej lub masło klarowane.
- Stek przed smażeniem można obsypać lekko solą.
- Kładziemy stek na rozgrzanej patelni i nie ruszamy go aż do momentu przewrócenia na drugą stronę, nie naciskamy itd. Stek położony na gorącej patelni powinien się z zewnątrz błyskawicznie ściąć i nie należy go w ogóle ruszać.
- Czas pieczenia steka średnio wysmażonego (jak na wideo) na naszej kuchence wynosi 2.5 minuty z każdej storny. Niestety nie ma uniwersalnego czasu, każdy musi wyczuć dokładny czas smażenia na swojej kuchence. Uważam, że 2.5 – 3 minuty z każdej ze stron to dobry czas na początek. Następnym razem poznacie już swoją kuchenkę i patelnię i będziecie wiedzieli czy stek powinien być dopiekany dłużej czy krócej.
- Po upieczeniu z obu stron, steka wyjmujemy i kładziemy na folii aluminiowej, zakrywamy z góry i czekamy aż mięso „odpocznie” przez 5 minut. Dzięki temu soki wewnątrz rozprowadzą się równomiernie i stek będzie dużo smaczniejszy. Nie należy jeść steka zdjętego bezpośrednio z patelni.
- Przed podaniem można posypać mięso pieprzem.
To wszystko, życzymy smacznego. Jak widzicie jest kilka uniwersalnych zasad dotyczących smażenia steków wołowych. Najważniejsze to wyjęcie mięsa z lodówki aby nabrało temperaturę pokojową przed smażeniem, nie ruszanie mięsa po położeniu na patelni i zostawienie mięsa przez kilka minut po smażeniu aby „odpoczęło”.
Jeszcze na koniec podpowiem co zrobić jeśli stek jest zbyt krwisty. Nie powinno się go już drugi raz smażyć bo może wyjść twardy. Dobrym sposobem jest pokrojenie go na plasterki i włożenie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na kilka minut aby „doszło”. Dzięki temu mięso nadal będzie miękkie ale nie będzie już krwiste.