Co byśmy zrobili bez ryżu? W bardzo wielu kuchniach świata ryż jest niezbędnym składnikiem – wspomnieć należy chociażby o japońskim sushi, hiszpańskiej paelli czy występujących w wielu krajach puddingach ryżowych. W poniższym artykule znajdziesz informacje na temat tego, jak gotować różne rodzaje ryżu tak, aby zawsze wychodziły idealnie.
Istnieje wiele odmian ryżu: ryż biały i brązowy, ryż krótkoziarnisty i długoziarnisty. Biały ryż został zmielony w celu usunięcia zewnętrznej łuski, otrębów i zarodka. Choć mniej pożywny, biały ryż ma pewne zalety w porównaniu z brązowym: dłużej przechowuje i gotuje się szybciej. Ryż brązowy to wersja pełnoziarnista z usuniętą tylko zewnętrzną łuską – jest on bogatszy w składniki odżywcze niż ryż biały, a także bardziej pożywny.
Przepis jak ugotować ryż w garnku
Pytanie: jak ugotować ryż dotyczy najczęściej ryżu sypkiego i sytuacji, w której nie mamy dokładnie określonych proporcji na torebce czy opakowaniu ryżu. Żeby zatem ugotować ryż sypki w garnku, wykonaj następujące kroki:
- Wlej do garnka wodę w proporcji 1,5 szklanki do 1 szklanki ryżu, który będziesz potem gotować. Jeżeli chcesz, żeby ryż ugotował się bardziej miękki, możesz użyć 2 szklanek wody na każdą 1 szklankę ryżu.
- Zagotuj wodę. Możesz najpierw dodać do niej trochę oliwy i szczyptę soli.
- W trakcie, gdy woda będzie się gotować, dokładnie opłucz ryż pod bieżącą wodą. Sprawi to, że będzie się on mniej sklejał podczas gotowania.
- Do zagotowanej wody dodaj umyty ryż. Poczekaj, aż ponownie się zagotuje – w tym czasie możesz delikatnie przemieszać ziarna widelcem lub łyżką.
- Po ponownym zagotowaniu zmniejsz gaz, przykryj pokrywką i gotuj przez 12-15 minut, nie mieszając ani nie odkrywając garnka. Po tym czasie wyłącz gaz i sprawdź, czy w garnku została woda – jeśli tak, poczekaj chwilę, aż się wchłonie.
UWAGA: podany wyżej czas dotyczy ryżu białego, jaki zwykle można kupić w polskich sklepach. W przypadku innych rodzajów ryżu czas może być znacznie dłuższy – nawet do 40 minut w przypadku niektórych odmian ryżu brązowego. Zawsze sprawdź na opakowaniu dokładne informacje.