Strona główna Aktualności Jak ugotować ryż? Jakie są rodzaje ryżu? 

Jak ugotować ryż? Jakie są rodzaje ryżu? 

przez Tomasz

Co byśmy zrobili bez ryżu? W bardzo wielu kuchniach świata ryż jest niezbędnym składnikiem – wspomnieć należy chociażby o japońskim sushi, hiszpańskiej paelli czy występujących w wielu krajach puddingach ryżowych. W poniższym artykule znajdziesz informacje na temat tego, jak gotować różne rodzaje ryżu tak, aby zawsze wychodziły idealnie. 

Istnieje wiele odmian ryżu: ryż biały i brązowy, ryż krótkoziarnisty i długoziarnisty.  Biały ryż został zmielony w celu usunięcia zewnętrznej łuski, otrębów i zarodka. Choć mniej pożywny, biały ryż ma pewne zalety w porównaniu z brązowym: dłużej przechowuje i gotuje się szybciej. Ryż brązowy to wersja pełnoziarnista z usuniętą tylko zewnętrzną łuską – jest on bogatszy w składniki odżywcze niż ryż biały, a także bardziej pożywny. 

Przepis jak ugotować ryż w garnku

Pytanie: jak ugotować ryż dotyczy najczęściej ryżu sypkiego i sytuacji, w której nie mamy dokładnie określonych proporcji na torebce czy opakowaniu ryżu. Żeby zatem ugotować ryż sypki w garnku, wykonaj następujące kroki: 

  1. Wlej do garnka wodę w proporcji 1,5 szklanki do 1 szklanki ryżu, który będziesz potem gotować. Jeżeli chcesz, żeby ryż ugotował się bardziej miękki, możesz użyć 2 szklanek wody na każdą 1 szklankę ryżu. 
  2. Zagotuj wodę. Możesz najpierw dodać do niej trochę oliwy i szczyptę soli. 
  3. W trakcie, gdy woda będzie się gotować, dokładnie opłucz ryż pod bieżącą wodą. Sprawi to, że będzie się on mniej sklejał podczas gotowania.
  4. Do zagotowanej wody dodaj umyty ryż. Poczekaj, aż ponownie się zagotuje – w tym czasie możesz delikatnie przemieszać ziarna widelcem lub łyżką.
  5. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz gaz, przykryj pokrywką i gotuj przez 12-15 minut, nie mieszając ani nie odkrywając garnka. Po tym czasie wyłącz gaz i sprawdź, czy w garnku została woda – jeśli tak, poczekaj chwilę, aż się wchłonie. 

UWAGA: podany wyżej czas dotyczy ryżu białego, jaki zwykle można kupić w polskich sklepach. W przypadku innych rodzajów ryżu czas może być znacznie dłuższy – nawet do 40 minut w przypadku niektórych odmian ryżu brązowego. Zawsze sprawdź na opakowaniu dokładne informacje. 

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]