Miód to nie tylko słodki dodatek do herbaty i wypieków, ale również zdrowy i naturalny produkt, który posiada wiele korzystnych właściwości dla organizmu. Niestety, na rynku istnieje wiele fałszywych miodów, które często zawierają dodatki takie jak syrop glukozowy, który może zaszkodzić zdrowiu. Zatem jak rozpoznać prawdziwy miód? Oto kilka rzeczy, na które powinno się zwracać uwagę!
Zacznij od etykiety!
Pierwsze, na co zawsze powinno się zwracać uwagę przy wyborze różnych produktów to etykieta. Miód kupowany w sklepie na pewno będzie ją miał, w przypadku lokalnych producentów będzie różnie – wówczas jednak będzie okazja dopytać samego sprzedawcy. Wybierając miód w sklepie, zwróć uwagę na informacje o producencie, dacie zbioru, rodzaju miodu i jego pochodzeniu. Jeśli któraś z tych informacji nie znalazła się na słoiku, powinno to wzbudzić Twoje wątpliwości.
Konsystencja i kolor
Jeśli masz okazję sprawdzić konsystencję miodu przed jego zakupem, zrób to. Prawdziwy miód ma lepką i gęstą konsystencję i trudno spływa z łyżki. Miód, który łatwo się rozlewa, jest wodnisty – może posiadać w sobie syrop glukozowy lub inne dodatki. Warto również zwrócić uwagę na powierzchnię miodu – powinna ona być gładka i połyskliwa. Jeśli natomiast chodzi o kolor, to wszystko zależy od rodzaju kwiatów, z których miód został zrobiony. Unikaj miodów o zbyt intensywnym kolorze (zbyt ciemnym lub zbyt jasnym).
Zapach i smak
Te rzeczy rzadko mamy okazję sprawdzić jeszcze przed zakupem miodu, warto jednak o nich wspomnieć. Prawdziwy miód powinien mieć charakterystyczny, delikatny zapach – zbyt intensywny będzie wskazywał na zawartość w miodzie niechcianych dodatków. Jeśli chodzi o smak, to zwykle będzie on słodki z lekką nutą kwiatową. Wszelkie poczucie “sztuczności” w smaku lub bardzo intensywna słodycz powinna zapalić w głowie czerwoną lampkę.
Kupuj od zaufanego sprzedawcy!
Najlepszym sposobem, by mieć pewność, że miód który kupujemy jest prawdziwy, jest kupowanie go od lokalnych i zaufanych sprzedawców z certyfikatem jakości. Zdecydowanie warto kupować miody regionalne – nie tylko będą one z pewnością pyszne i zdrowe, ale w ten sposób wesprzemy też lokalnych wytwórców.