Strona główna Jedzenie i picieNapojeAlkohole Jak przechowywać alkohol w barze?

Jak przechowywać alkohol w barze?

przez Tomasz

Właściwe przechowywanie alkoholu jest ważne, by nie stracił on swoich właściwości. Należy więc przestrzegać określonych dla danego trunku norm odnoszących się między innymi do temperatury, w jakiej powinien być przechowywany oraz samego sposobu składowania. Z pomocą przychodzą nam obecnie urządzenia takie jak lodówki na alkohol, dzięki którym jesteśmy w stanie dostosować najważniejsze parametry do zaleceń producenta, co do sposobu przechowywania.

Jak prawidłowo przechowywać różne rodzaje alkoholu?

Odpowiednie przechowywanie alkoholu jest bardzo ważną kwestią. Większość alkoholi nie lubi wysokich temperatur i źle znosi kontakt z promieniowaniem UV. W związku z tym, aby móc cieszyć się pełnym smakiem i aromatem danego trunku, musimy uwzględnić zalecenia producenta, co do jego składowania. Jeśli chodzi o lżejsze alkohole jak piwo, optymalną temperaturą do przechowywania jest zakres od 2 do 16°C przy wilgotności względnej do 85%. Piwo powinno być przechowywane w pozycji pionowej, tak by pod korkiem była wolna przestrzeń. Nie ma natomiast konieczności przetrzymywania go w chłodziarce, jeżeli temperatura w magazynie nie przekracza wspomnianych 16°C.

Nowoczesne lodówki na piwo stosowane w barach i restauracjach pozwalają na dokładne ustawienie pożądanej temperatury. Butelki wina, w przeciwieństwie do piwa muszą być ułożone w pozycji poziomej, by korek nie wysychał, co mogłoby spowodować dostanie się do środka butelki powietrza. Odpowiednia temperatura dla win musujących może oscylować w przedziale od 6 do 10°C. W przypadku win czerwonych może to być nawet 16°C.

Mocniejsze alkohole są uznawane za najtrwalsze i najmniej wymagające, jeśli chodzi o sposób przechowywania. Nie ma konieczności trzymania ich w chłodziarce, chociaż przed podaniem warto chłodzić niektóre z mocniejszych trunków celem polepszenia ich walorów smakowych. Szczelnie zamknięte butelki mogą być przechowywane tak długo, jak zaleca producent. W przypadku otwartych alkoholi kluczowe jest przechowywanie ich w lodówce, co przedłuży trwałość i szczelne zamknięcie butelki.

Zalety nowoczesnych lodówek do alkoholi

Niezbędnym wyposażeniem każdego baru, restauracji czy pubu, w którym serwuje się różnego rodzaju trunki są odpowiednie lodówki na napoje. W zależności od potrzeb na rynku dostępne są wolnostojące lub przeznaczone do zabudowy modele z półkami umożliwiającymi zarówno pionowe, jak i poziome przechowywanie butelek. Co więcej, dzięki odpowiednim funkcjom możemy ustawić nie tylko temperaturę, ale także wilgotność wewnątrz urządzenia. To jednak nie wszystko.

Nowoczesne chłodziarki mają podział na strefy temperatur. Oznacza to, że w zależności od rodzaju alkoholu, jaki przechowywany jest w danej strefie możemy ustawić inną temperaturę dla każdego z nich. Każda z lodówek jest wyposażona w szklane drzwi z systemem anty-UV, który chroni przechowywane trunki przed szkodliwym działaniem promienia słonecznych. Szklane drzwi ułatwiają dodatkowo odnajdywanie interesujących nas pozycji, a do tego wraz z oświetleniem LED stanowią elegancką ozdobę każdego lokalu.

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]