Jak długo gotować jajka na twardo aby ich nie przegotować, oraz aby żółtko także się ładnie ścięło? Długość gotowania zależy od wielkości jajek, duże jajka trzeba gotować trochę dłużej. Małe będą gotowe szybciej. Należy także uważać aby jajek nie gotować zbyt długo ponieważ mogą zmienić smak i dodatkowo w okolicy żółtka wytworzą się nieestetycznie wygalające przebarwienia.
Jajka wkładamy do garnka z jeszcze zimną wodą, dzięki temu przed zagotowaniem ulegną one zagrzaniu wraz z wodą w wolniejszym tempie niż jakbyśmy włożyli jajka bezpośrednio z lodówki do wrzącej wody. Różnica temperatur mogłaby wtedy doprowadzić do popękania skorupek. Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody. Jajka na twardo gotujemy ok. 9-10 minut. Po tym czasie zarówno białko jak i żółtko powinno się ściąć. Po ugotowaniu jajka polewamy zimną wodą aby ostygły, oraz aby już nie oddziaływała na nie wysoka temperatura.
Gdy już ugotujemy i ostudzimy jajka, warto postukać i zbić ich skorupkę za pomocą łyżeczki. Można je także dodatkowo polać zimną wodą, dzięki temu skorupka łatwo odejdzie.
Jak długo gotować jajka na twardo z zachowaniem wartości odżywczych?
Innym sposobem gotowania jajek na twardo, który podobno zachowuje więcej wartości odżywczych jest gotowanie jajek przez krótszy czas, ok. 5 minut. Następnie pozostawienie ich w gorącej wodzie przez kolejne 7 minut aby białko dalej się ścinało i żeby „doszły na twardo”. W ten sposób nie doprowadzamy do wytworzenia się wewnątrz jajka zbyt wysokich temperatur. Mogłyby one doprowadzić do utraty cennych wartości odżywczych.