To pytanie towarzyszy nam od najmłodszych lat – zwłaszcza osobom wychowanym na Domowym przedszkolu. W dorosłym życiu przychodzi pora na poważne odpowiedzi. Jeż (łac. Erinaceus) jest zwierzęciem typowo nocnym, nic więc dziwnego, że spotykamy go głównie po zmroku. W ciągu dnia chowa się w zaroślach i norach, by uchronić się przed drapieżnikami, w nocy natomiast wychodzi, by zdobyć pożywienie. Jako drapieżnik jeż żywi się głównie owadami. Dlatego można go często spotkać w okolicy latarni miejskich, ponieważ tam często na ziemię spadają latające owady odurzone światłem. Równie często jeż tupta w kierunku podmokłych terenów, gdzie gnieżdżą się dżdżownice. Tuptający nocą jeż jest szczególnie często widziany wczesną jesienią, ponieważ musi zgromadzić dużo pożywienia przed zimową hibernacją. Jest to gatunek terytorialny, więc niewykluczone, że ten sam jeż będzie częstym gościem na naszym podwórku lub w ogrodzie.

Odpowiedź na pytanie: dokąd nocą tupta jeż jest więc prosta: po jedzenie!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *