Strona główna Dom i ogród Dlaczego warto kupować miody?

Dlaczego warto kupować miody?

przez Tomasz

Miód to jedna z najzdrowszych słodkich przekąsek. W polskiej kuchni ma szczególną pozycję, bo nie tylko służy jako pyszny dodatek do różnych potraw, ale też znajduje zastosowanie w naturalnej medycynie. Skąd się bierze ta wyjątkowość miodu?

Jakie są właściwości miodu?

Miód często jest nazywany naturalnym lekiem i jest w tym dużo prawdy. Prawdziwy miód ma właściwości bakteriobójcze, pomaga na infekcje oraz przeziębienia, łagodzi objawy alergii. Wzmacnia także układ odpornościowy, dlatego warto po niego sięgać, gdy czujemy się osłabieni. W miodzie jest dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, prócz tego jeszcze potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo. Kolejną zaletą miodu jest to, że poprawia on metabolizm i działa detoksykująco, wzmacnia serce i może być stosowany podczas leczenia miażdżycy.

Jak wybrać dobry miód?

Jak więc widać, miód to nie tylko cukier i w przeciwieństwie do sklepowych słodyczy, nie dostarcza wyłącznie pustych kalorii. Takie cenne właściwości ma jednak wyłącznie miód naturalny, do kupienia między innymi w Eterno. Prawdziwy miód produkują pszczoły, ze spadzi albo nektaru kwiatowego, i jest on dostępny w różnych wariantach smakowych, na przykład lipowy, gryczany, wielokwiatowy, malinowy.

W naturalnych, wysokiej jakości miodach nie ma żadnych sztucznych dodatków. Patrząc tylko na słoik, nie zawsze da się rozpoznać, czy wybierany produkt na pewno można nazwać prawdziwym miodem, dlatego warto robić zakupy tylko u sprawdzonych producentów, których produkty są certyfikowane. Po zakupie już łatwiej ocenić, czy produkt jest pełnowartościowy – ten prawdziwy miód z czasem zaczyna się krystalizować i jaśnieć, a przy wylewaniu go łyżeczką tworzy równą strużkę i układa się w stożek. Krystalizacja miodu nie oznacza, że słodki przysmak się psuje albo traci prozdrowotne właściwości – to normalny proces, a płynną postać miodu przywrócić można w powolnej kąpieli wodnej o temperaturze maksymalnie 40 stopni Celsjusza.

Jak można spożywać miód?

Miód jest na tyle słodki, że raczej trudno jeść go po prostu łyżeczką, dlatego zwykle pojawia się on jako dodatek do innych potraw. Świetnie pasuje do kanapek, naleśników, gofrów czy racuchów, można nim posłodzić jogurt albo twarożek, nada się także do przygotowania orzeźwiającego napoju.

Jak najbardziej można miodem zastąpić cukier, ale trzeba pamiętać, że dodany do gorącej herbaty czy kawy miód straci sporo witamin, więc trzeba poczekać, aż napój się ostudzi. Da się też z niego przygotować sos albo marynatę do mięsa.

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]