Strona główna Jedzenie i picieCiasto Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?

Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?

przez Tomasz

Przygotowując domowe wypieki bardzo często wyrabiamy ciasto drożdżowe, które następnie odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czy zastanawialiście się Państwo kiedykolwiek nad tym dlaczego właściwie ciasto drożdżowe rośnie?

Proces wyrastania ciasta drożdżowego jest spowodowany tworzeniem się pęcherzyków gazu wewnątrz ciasta. Gaz ten jest uwalniany na skutek fermentacji alkoholowej spowodowanej przez drożdże. W trakcie fermentacji cukry zawarte w cieście zamieniane są na alkohol i dwutlenek węgla, który tworzy pęcherzyki gazu. Ciasto wypełnione pęcherzykami gazu zwiększa swoją objętość i dlatego ciasto drożdżowe rośnie. Większa temperatura przyspiesza proces fermentacji, dlatego ciasto odłożone w ciepłym miejsc wyrasta szybciej.

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: info@odpowiedzinapytania.pl