W upalnych porach roku, kiedy ma się mniejszą ochotę na gorące napoje, wcale nie trzeba rezygnować z pobudzających właściwości kawy. Okazuje się, że kawa mrożona oraz schłodzona mogą pobudzać dokładnie tak samo, jak kawa ciepła. Mają bowiem dokładnie taką samą zawartość kofeiny – jej zawartość nie zmniejsza się w miarę schładzania napoju. Jedynym sposobem, by zmniejszyć ilość kofeiny w kawie jest poddanie ją odwrotnemu procesowi, czyli podgrzanie jej do ekstremalnej temperatury (powyżej 178 stopni Celsjusza).
Wiadomo więc, że ilość kofeiny w kawie ciepłej i chłodnej jest taka sama. Nie zbadano jednak dokładnie, czy oba napoje pobudzają tak samo i zapewne zależy to od sposobu, w jaki pijemy oba napoje. Z reguły bowiem kawę gorąco pijemy szybko, zanim wystygnie, co daje nam większą dawkę energii naraz.
Zobacz też: jakie właściwości ma herbata z pokrzywy?