Strona główna Jedzenie i picie Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki?

Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki?

przez Tomasz

Lato stanowi prawdziwy raj dla miłośników świeżych warzyw i owoców. Wśród atrakcyjnych warzyw sezonowych warto wymienić bakłażan, który bywa również nazywany gruszką miłości, oberżyną czy psianką podłużną. Warzywo wykorzystywane jest zwłaszcza w daniach kuchni śródziemnomorskiej, jednak także coraz więcej Polaków z chęcią sięga po fioletowy przysmak.

Ile kalorii ma bakłażan?

Bakłażan w blisko 90% składa się z wody, a kaloryczność w 100g warzywa wynosi ok. 24 kcal. Oberżyna zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii, ale jednocześnie może powodować dolegliwości bólowe u osób mających problemy z działaniem układu pokarmowego.

Bakłażan stanowi idealny dodatek do mięs, bowiem zawarty w warzywie błonnik obniża poziom cholesterolu. Warzywo
jest również dobrym źródłem potasu. Skórka oberżyny jest bogata w związki fenolowe, będące silnymi przeciwutleniaczami. Substancje wykazują korzystne działanie na wygląd skóry i paznokci.

Co zrobić żeby bakłażan nie był gorzki?

Przy wszystkich zaletach oberżyny pojawia się jednak drobny mankament, jakim jest gorzkawy smak warzywa, który pojawia się zwłaszcza u dojrzałych okazów. Jeżeli chcesz uniknąć tego problemu, możesz wybierać młode warzywa. Na szczęście istnieje prosty sposób na pozbycie się goryczki nawet z dojrzałych bakłażanów.

Pokrój warzywo w grube plastry, a następnie każdy z nich posyp obficie solą i pozostaw tak na ok. 30 min. Plastry
najlepiej umieścić na sitku albo cedzaku. Po wyznaczonym czasie przepłucz plastry chłodną wodą. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się z oberżyny zarówno smaku goryczki, jak i nadmiaru wody.

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zaprszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]