1,6K
Żurek to jedna z najbardziej „polskich” potraw i jednocześnie jest to zupa typowo wielkanocna. Częstym scenariuszem jest jednak, że żurek jest za kwaśny. Co wówczas zrobić?
Dlaczego żurek jest za kwaśny?
Przyczyny zbyt kwaśnego żurku mogą być różnorakie, najczęściej jednak jest to jedna z tych trzech (lub ich kombinacja):
- złe proporcje zakwasu i wywaru, niestosowanie się do przepisu;
- zły zakwas użyty do zupy – zdarza się to zwłaszcza, jeśli zakwas był gotowym produktem z torebki;
- zbyt długi czas kiszenia, jeśli zakwas przygotowujemy samodzielnie.
Warto więc pilnować proporcji, kupować tylko w sprawdzonych piekarniach lub – w przypadku samodzielnej produkcji zakwasu – pilnować czasu kiszenia.
Jak sprawić, by żurek był mniej kwaśny?
Jeśli już jednak „mleko się wylało” i ugotowany żurek jest zbyt kwaśny, możesz zastosować następujące środki:
- Dodaj odrobinę sody oczyszczonej – na czubku łyżeczki wsyp nieco do żurku i dokładnie wymieszaj. Soda neutralizuje kwas. Należy jednak bardzo uważać, aby nie wsypać za dużo sody! Najlepiej rób to etapami, tzn. zamieszaj, spróbuj – i jeśli żurek jest wciąż za kwaśny, dodaj jeszcze trochę. To zdecydowanie najlepszy sposób na odkwaszenie żurku!
- Dodaj śmietanę i/lub odrobinę cukru. Zamaskuje to smak żurku, choć zupa może też stracić na walorach smakowych.
- Dodaj różnorakie przyprawy. To wersja dla odważnych, bo żurek może całkowicie zmienić smak.
Wykorzystując jedną z tych trzech metod, na pewno uda ci się sprawić, by żurek stał się mniej kwaśny. Smacznego!