Strona główna Jedzenie i picie Co to jest szafran?

Co to jest szafran?

przez mgilewicz

Szafran jest najdroższą wagową przyprawą świata. Składnik jest wytwarzany ze znamion słupków szafranu uprawnego, zwanego potocznie krokusem. Przyprawa już od ponad 3000 lat wykorzystywana jest m.in. jako dodatek do potraw oraz kosmetyków. Najprawdopodobniej szafran występował naturalnie w południowo-zachodniej Azji, ale obecnie pozyskiwany jest przede wszystkim ze specjalnych upraw. Za ponad połowę światowej produkcji szafranu odpowiedzialny jest Iran. Roślina od wieków uważana jest za lekarstwo na rozmaite dolegliwości m.in. na problemy trawienne. W średniowieczu szafranem leczono m.in. czarną ospę i odrę. Sądzono także, że roślina działa jak afrodyzjak. Szafran jest również bardzo cenną przyprawą, która posiada smak sienny z nutą cierpkości. Dodatkowo roślina barwi potrawy na charakterystyczny żółty kolor.

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]