Piwo kraftowe, inaczej rzemieślnicze, to mały browar, który wytwarza piwo najczęściej na rynek lokalny lub dystrybuuje go w niewielkich ilościach na rynek krajowy. Nazwa pochodzi od angielskiego słowa craft oznaczającego rzemiosło. Nie istnieje ogólnie przyjęta definicja tego, które browary są rzemieślnicze, a które nie, ale najczęściej za browar kraftowy uważa się taki, w którym pracuje zaledwie kilka osób (mikrobrowary).

Piwa kraftowe przeżywają obecnie prawdziwy boom popularności na świecie, ale trend ten pojawił się już w latach 80-tych ubiegłego wieku dzięki deregulacji rynku piwa w USA w 1979 r. Dzisiaj piwa kraftowe to nawet 10% ogólnego rynku piwowarstwa.


Piwa kraftowe wytwarzane są z reguły ze składników wyższej jakości i uważane są za bardziej szlachetne i lepsze w smaku. Przede wszystkim jednak cenione są za różnorodność sposobów wytwarzania piwa i chęć do eksperymentowania, dzięki czemu trudno znaleźć dwa piwa rzemieślnicze smakujące tak samo – rzecz, której nie można powiedzieć o piwach produkowanych przez piwowarskie koncerny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *