Strona główna Aktualności Co czyni superfoods super?

Co czyni superfoods super?

przez Tomasz

Tytuł superfoods został zarezerwowany dla naturalnych produktów spożywczych, które są szczególnie bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie mają niską kaloryczność. Wspierają nasze zdrowie, zwiększają odporność i zmniejszają szanse na rozwój wszelkich chorób. Czy istnieje droga na skróty? Aktualnie, superfoods możemy dostarczać organizmowi poprzez naturalne suplementy, powstające na bazie precyzyjnie wyselekcjonowanych składników.

Superfood – bogactwo minerałów, witamin i przeciwutleniaczy

Superfoods mogą przynieść wiele korzyści organizmowi. Przeciwutleniacze to naturalne cząsteczki, które występują w niektórych produktach spożywczych. Pomagają neutralizować wolne rodniki w naszym ciele. Wolne rodniki to naturalne produkty uboczne produkcji energii, które mogą siać spustoszenie w organizmie.

Cząsteczki przeciwutleniaczy zmniejszają lub odwracają działanie wolnych rodników, które mają ścisły związek z następującymi problemami zdrowotnymi:

  • choroba serca,
  • nowotwór,
  • artretyzm,
  • udar,
  • choroby układu oddechowego,
  • obniżona odporność,
  • rozedma,
  • Choroba Parkinsona.

Właściwości odżywcze superfoods

Każdy suplement ma inne właściwości odżywcze, ale zawsze wiąże się ze zdrowiem serca, wspieraniem układu odpornościowego, profilaktyką nowotworową, łagodzeniem stanów zapalnych i obniżaniem poziomu cholesterolu.

Superfoods określa żywność, która oferuje wyjątkowe korzyści zdrowotne, a w szczególności bogate w:

  • Przeciwutleniacze

Te naturalne związki chronią komórki przed uszkodzeniem i mogą obniżać ryzyko chorób serca, raka i innych chorób.

  • Minerały

Niezbędne składniki odżywcze (wapń, potas, żelazo), które pomagają Twojemu organizmowi działać na najwyższym poziomie.

  • Witaminy

Możemy czerpać je z odpowiednio dobranych suplementów, jeśli nasza dieta nie jest w nie bogata. Witaminy pomagają nam dbać o odporność.

  • Błonnik

Błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiegać chorobom serca i kontrolować poziom glukozy w cukrzycy typu.

  • Flawonoidy

Znajdujące się w roślinach flawonoidy (kiedyś nazywane witaminą P) mają właściwości przeciwzapalne i przeciwrakotwórcze.

  • Zdrowe tłuszcze

Tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, czyli „dobre tłuszcze”, pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegają chorobom serca i udarowi.

Pamiętajmy, że wiele suplementów zawiera składniki, które mogą wywoływać silny biologiczny wpływ na organizm. Suplementy mogą również wchodzić w interakcje z innymi lekami. Przyjmowanie suplementów może powodować toksyczność witamin lub minerałów, wpłynąć na powrót do zdrowia po operacji i wywołać inne skutki uboczne.

Inne ciekawe wpisy

Zostaw komentarz

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu drogą mailową: [email protected]