Tytuł superfoods został zarezerwowany dla naturalnych produktów spożywczych, które są szczególnie bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie mają niską kaloryczność. Wspierają nasze zdrowie, zwiększają odporność i zmniejszają szanse na rozwój wszelkich chorób. Czy istnieje droga na skróty? Aktualnie, superfoods możemy dostarczać organizmowi poprzez naturalne suplementy, powstające na bazie precyzyjnie wyselekcjonowanych składników.
Superfood – bogactwo minerałów, witamin i przeciwutleniaczy
Superfoods mogą przynieść wiele korzyści organizmowi. Przeciwutleniacze to naturalne cząsteczki, które występują w niektórych produktach spożywczych. Pomagają neutralizować wolne rodniki w naszym ciele. Wolne rodniki to naturalne produkty uboczne produkcji energii, które mogą siać spustoszenie w organizmie.
Cząsteczki przeciwutleniaczy zmniejszają lub odwracają działanie wolnych rodników, które mają ścisły związek z następującymi problemami zdrowotnymi:
- choroba serca,
- nowotwór,
- artretyzm,
- udar,
- choroby układu oddechowego,
- obniżona odporność,
- rozedma,
- Choroba Parkinsona.
Właściwości odżywcze superfoods
Każdy suplement ma inne właściwości odżywcze, ale zawsze wiąże się ze zdrowiem serca, wspieraniem układu odpornościowego, profilaktyką nowotworową, łagodzeniem stanów zapalnych i obniżaniem poziomu cholesterolu.
Superfoods określa żywność, która oferuje wyjątkowe korzyści zdrowotne, a w szczególności bogate w:
- Przeciwutleniacze
Te naturalne związki chronią komórki przed uszkodzeniem i mogą obniżać ryzyko chorób serca, raka i innych chorób.
- Minerały
Niezbędne składniki odżywcze (wapń, potas, żelazo), które pomagają Twojemu organizmowi działać na najwyższym poziomie.
- Witaminy
Możemy czerpać je z odpowiednio dobranych suplementów, jeśli nasza dieta nie jest w nie bogata. Witaminy pomagają nam dbać o odporność.
- Błonnik
Błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiegać chorobom serca i kontrolować poziom glukozy w cukrzycy typu.
- Flawonoidy
Znajdujące się w roślinach flawonoidy (kiedyś nazywane witaminą P) mają właściwości przeciwzapalne i przeciwrakotwórcze.
- Zdrowe tłuszcze
Tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, czyli „dobre tłuszcze”, pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegają chorobom serca i udarowi.
Pamiętajmy, że wiele suplementów zawiera składniki, które mogą wywoływać silny biologiczny wpływ na organizm. Suplementy mogą również wchodzić w interakcje z innymi lekami. Przyjmowanie suplementów może powodować toksyczność witamin lub minerałów, wpłynąć na powrót do zdrowia po operacji i wywołać inne skutki uboczne.