480
Dlaczego warto jeść arbuzy? Czy arbuzy są zdrowe?
Zarówno pogoda, jak i data w kalendarzu jasno wskazują, że zaczęło się lato. Ze słoneczną porą roku kojarzą się nie tylko wakacje, ale i słodkie owoce. Dzisiaj przekonamy się, jakie wyjątkowe właściwości kryje w sobie arbuz i dlaczego stanowi on przekąskę idealną.
- Naturalne nawodnienie organizmu – arbuz w aż 93% składa się z wody, a więc jego jedzenie jest idealnym sposobem na nawodnienie organizmu. Jeżeli masz problem ze spożywaniem wystarczającej ilości wody, arbuzowa przekąska będzie dla Ciebie wymarzonym rozwiązaniem.
- Właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe – arbuz zawiera likopen, który działa neutralizująco na wolne rodniki, a do tego posiada właściwości przeciwzapalne. Substancja chroni komórki przed uszkodzeniami oraz zmianami, w tym zmianami nowotworowymi.
- Obniżenie ciśnienia krwi – arbuz stanowi naturalne źródło L-cytruliny, której regularne spożycie usprawnia działanie naczyń tętniczych, a w rezultacie obniża ciśnienie krwi.
- Szybka regeneracja mięśni – arbuz jest doskonałym owocem dla sportowców. Wiemy już, że świetnie nawadnia organizm, a przy tym wspomaga usuwanie kwasu mlekowego oraz zmniejsza zmęczenie mięśni i ułatwia ich regenerację. Dzieje się tak dzięki L-cytrulinie.
- Poprawa kondycji skóry i włosów – arbuz zawiera spore ilości witaminy C, która wspomaga usuwanie wolnych rodników. Witamina C jest potrzebna także do syntezy kolagenu, który jest odpowiedzialny za utrzymanie elastyczności skóry i włosów. Z kolei witamina A działa stymulująco na zwiększenie sieci naczyń krwionośnych.